A Photography forum. PhotoBanter.com

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » PhotoBanter.com forum » Photo Equipment » Medium Format Photography Equipment
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

Canon EOS 10D sync polarity



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old March 30th 04, 03:45 AM
Sean Ras
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Canon EOS 10D sync polarity

I have trouble getting my Canon EOS 10D to properly fire my White Lightning
X1600 via the PC sync cable. White Lightning tech support believes it may be
because the sync polarity of the cord is center positive while the EOS 10D
PC connection might be negative. Does anyone know the sync polarity of the
EOS 10D? I can't find that info anywhere. This is a description of my
problem:
I just purchased an X1600 and I'm having trouble with the unit firing
sometimes. I use a Canon EOS 10D or a Mamiya C330f to shoot. Sometimes, the
X1600 will not flash when I have the sync cord attached to my camera or
flash meter (Minolta Autometer IVf). Suddenly, the flash will begin to fire
and everything starts working fine. I'm not using any different settings on
the camera from the time the flash doesn't respond to the time it does
respond. My best guess is that there is a problem with the sync cord so I'm
going to purchase a new one as soon as I get the chance. Are there any other
things I could check that could possibly cause this type of problem? Thanks
for your help.

Sean


  #2  
Old March 30th 04, 06:01 PM
Mike King
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Canon EOS 10D sync polarity

Simple solution--use some type of wireless trigger on camera. Your choices
include a lower powered Canon strobe fired at the ceiling, a simple IR
strobe, a fancy optical trigger with some sort of pulse modulation or a RF
unit. Gets rid of the short-leash problem I have when tethered to one of
the flash units.

Being the nervous sort I'd also recommend some sort of flash unit isolator
when using modern electronic cameras even flashes with so called "safe"
flash trigger voltages. The Wein safe synch unit is one such.

--
darkroommike

----------
"Sean Ras" wrote in message
...
I have trouble getting my Canon EOS 10D to properly fire my White

Lightning
X1600 via the PC sync cable. White Lightning tech support believes it may

be
because the sync polarity of the cord is center positive while the EOS 10D
PC connection might be negative. Does anyone know the sync polarity of

the
EOS 10D? I can't find that info anywhere. This is a description of my
problem:
I just purchased an X1600 and I'm having trouble with the unit firing
sometimes. I use a Canon EOS 10D or a Mamiya C330f to shoot. Sometimes,

the
X1600 will not flash when I have the sync cord attached to my camera or
flash meter (Minolta Autometer IVf). Suddenly, the flash will begin to

fire
and everything starts working fine. I'm not using any different settings

on
the camera from the time the flash doesn't respond to the time it does
respond. My best guess is that there is a problem with the sync cord so

I'm
going to purchase a new one as soon as I get the chance. Are there any

other
things I could check that could possibly cause this type of problem?

Thanks
for your help.

Sean




  #3  
Old March 30th 04, 07:50 PM
Neil Gould
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Canon EOS 10D sync polarity

Recently, Sean Ras posted:

I have trouble getting my Canon EOS 10D to properly fire my White
Lightning X1600 via the PC sync cable. White Lightning tech support
believes it may be because the sync polarity of the cord is center
positive while the EOS 10D PC connection might be negative. Does
anyone know the sync polarity of the EOS 10D? I can't find that info
anywhere. This is a description of my problem:
I just purchased an X1600 and I'm having trouble with the unit firing
sometimes. I use a Canon EOS 10D or a Mamiya C330f to shoot.
Sometimes, the X1600 will not flash when I have the sync cord
attached to my camera or flash meter (Minolta Autometer IVf).
Suddenly, the flash will begin to fire and everything starts working
fine. I'm not using any different settings on the camera from the
time the flash doesn't respond to the time it does respond. My best
guess is that there is a problem with the sync cord so I'm going to
purchase a new one as soon as I get the chance. Are there any other
things I could check that could possibly cause this type of problem?
Thanks for your help.

From your description, it doesn't sound like a sync polarity issue to me.
If it were, most likely it would never fire.

I'm not clear as to whether the X1600 works reliably with the C300f but
not the 10D, or whether the problem is independent of what camera or
attachment you use. If the problem persists regardless of the camera or
attachment, then it's most likely a problem with the flash trigger
circuitry.

Since you've said that it starts working properly after the flash has
fired, perhaps the X1600's trigger circuit needs to be "initialized" by
firing it a couple of times. If this works, then the problem may be
"cured" by using a properly grounded outlet. If you're already using a
grounded outlet, then it's probably a design issue that you won't be able
to fix yourself.

Regards,

Neil


  #4  
Old March 31st 04, 02:55 AM
Gary Beasley
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Canon EOS 10D sync polarity

On Tue, 30 Mar 2004 02:45:10 GMT, "Sean Ras"
wrote:

I have trouble getting my Canon EOS 10D to properly fire my White Lightning
X1600 via the PC sync cable. White Lightning tech support believes it may be
because the sync polarity of the cord is center positive while the EOS 10D
PC connection might be negative. Does anyone know the sync polarity of the
EOS 10D? I can't find that info anywhere. This is a description of my
problem:
I just purchased an X1600 and I'm having trouble with the unit firing
sometimes. I use a Canon EOS 10D or a Mamiya C330f to shoot. Sometimes, the
X1600 will not flash when I have the sync cord attached to my camera or
flash meter (Minolta Autometer IVf). Suddenly, the flash will begin to fire
and everything starts working fine. I'm not using any different settings on
the camera from the time the flash doesn't respond to the time it does
respond. My best guess is that there is a problem with the sync cord so I'm
going to purchase a new one as soon as I get the chance. Are there any other
things I could check that could possibly cause this type of problem? Thanks
for your help.

Sean


As well as checking the safety of your polarity, you might want to
invest in a small tool used to groom the pc tip. What happenes is the
pin in the center gets too well centered and looses good contact, as
well as the outside contact being loosened. I forget what you call it,
most good camera stores can direct you to it. What it does is decenter
the pin and crimp the outer collar in a bit for a tighter contact.
It'll save buying a new cord until something really does go wrong with
it. Go ahead and buy a spare cord while you are at it though, its
cheap insurance for a failed cord during a busy shoot.

 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stabilization Effectiveness Canon S1 IS vs Olympus 2100UZ? nesredep egrob Digital Photography 5 July 12th 04 04:02 AM
BEST CHOICE: Canon IXUS 430 (S410), Nikon Coolpix 4200 or MinoltaDimage G400? Veggie Digital Photography 0 June 29th 04 10:18 PM
Canon S1 IS flash card compatibility [email protected] Digital Photography 6 June 29th 04 12:54 AM
Kenko Pro 300 3X TeleConvertor ... problem? w / Canon EOS BPR2 35mm Photo Equipment 0 June 27th 04 03:32 PM
looking for any info about CANON 277... vhl 35mm Photo Equipment 0 June 16th 04 01:30 AM


All times are GMT +1. The time now is 02:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2022 PhotoBanter.com.
The comments are property of their posters.